SpanjeSpanjePoule B

Na een glorieperiode waarin het Spaanse voetbal eenzaam aan de top stond, gaat het de laatste jaren iets minder. In 2008 en 2012 wonnen de Spanjaarden twee keer achter elkaar het EK en pakten ze tussendoor in 2010 ook nog even de wereldtitel mee. De prestaties zijn in de laatste jaren iets minder, al is er aan talent zeker geen gebrek. De selectie van La Roja heeft op papier nog altijd genoeg kwaliteit om mee te doen om het eremetaal. Aan bondscoach Luis de la Fuente de schone taak om er iets van te maken op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Met spelers als Rodri, Alvaro Morata, Pedri en het piepjonge FC Barcelona talent Lamine Yamal zal het aan de kwaliteit van de selectie in ieder geval niet liggen.

Kwalificatie Spanje Europees Kampioenschap 2024

Voor de EK kwalificatie zat Spanje in groep A. Hier kwamen ze Schotland, Noorwegen, Cyprus en Georgië tegen. Zoals verwacht leverde dit weinig problemen op. Van de acht wedstrijden die er werden gespeeld werden er zeven gewonnen en slechts een verloren. Hierdoor wist de Spaanse ploeg 21 punten te behalen, terwijl ze 25 keer scoorden en slechts 5 doelpunten tegen kregen.

Op 15 oktober 2023 plaatste Spanje zich als vijfde land, inclusief gastland Duitsland, voor het EK 2024. Dit gebeurde na een 0-1 overwinning in Noorwegen. De laatste twee wedstrijden deden er vervolgens niet meer toe. Maar in november 2023 werden ook deze door de Spanjaarden gewonnen tegen Cyprus en Georgië.

EK-wedstrijden Spanje

Bij de loting voor het eindtoernooi zat Spanje in pot 1. Hoewel dit een voordeel zal moeten zijn, leverde het een allesbehalve eenvoudige groep op. In poule B zullen de Spanjaarden het namelijk op moeten nemen tegen Kroatië, Italië en Albanië. Zij werden zo gekoppeld aan de nummer drie van het afgelopen WK in 2022 en de nummer twee van het WK 2018 met Kroatië, terwijl Italië de regerend Europees Kampioen is. Daardoor wordt dit ook wel gezien als de poule des doods. Dit is het speelschema van Spanje:

Dit is het speelschema van Spanje in Groep B van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 18.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Berlijn

Do. 20 juni 21.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Gelsenkirchen

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Düsseldorf

Wil je meer weten over de tegenstanders van Spanje in Poule B? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE B EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Na de unieke prestatie die Spanje leverde door drie eindtoernooien op rij te winnen, is de prijzenregen alweer even voorbij. Inmiddels is het meer dan tien jaar geleden dat La Roja een toernooi won. Op het WK van 2018 in Rusland en het WK van 2022 in Qatar was de achtste finale het eindstation. Er werd in 2018 van het gastland verloren en in 2022 van Marokko, beide keren na strafschoppen.

Op het EK van 2016 in Frankrijk was de achtste finale ook al het moment geweest waarop Spanje werd uitgeschakeld. Dit gebeurde tegen Italië, dat met 2-0 te sterk was, dit keer wel in de reguliere speeltijd. Op het in 2021 gespeelde EK wat door heel Europa werd afgewerkt ging het eindelijk beter. Spanje haalde de halve finale waarin het wederom van de Italianen verloor. Geloof het of niet, ook dit gebeurde weer na strafschoppen. Daar moet wel bij worden gezegd dat Spanje in de ronde daarvoor juist via penalty's Zwitserland had verslagen.

Selectie Spanje

De Spaanse selectie bestaat uit veel spelers die op het hoogste niveau actief zijn. Naast de eerder genoemde vedettes als Rodri, Pedri en Alvaro Morata beschikken ze ook nog over spelers als Marco Asensio en Dani Olmo. Met Dani Carvajal en Iñigo Martínez hebben ze bovendien twee ervaren verdedigers die bij respectievelijk Real Madrid en FC Barcelona actief zijn. Keepers David Raya van Arsenal en Unai Simón van Athletic Bilbao gaan normaal gesproken uitvechten wie er onder de lat staat.

BEKIJK SELECTIE SPANJE

Wedden op Spanje tijdens het EK 2024?

Ondanks de tegenvallende prestaties op de laatste twee EK eindrondes wordt er toch weer het een en ander verwacht van Spanje. De ploeg beschikt zoals altijd over genoeg talent, alleen is het de vraag of dat er op deze editie van het EK wel uit gaat komen.

Ga naar TOTO om alles over het EK te volgen en te wedden op wedstrijden van Spanje. Bepaal de uitslag van wedstrijden, kies de doelpuntenmakers, zet in op wie er een kaart gaat pakken of wed op een eindzege van Spanje. Door te spelen bij TOTO wordt het EK nog spannender!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Spanje