AlbanieAlbaniëPoule B

Voor de tweede keer in de historie is Albanië van de partij op een Europees kampioenschap voetbal. De plaatsing voor het toernooi in 2016 was een daverende verrassing. De Albanezen keerden met opgeheven hoofd terug uit Frankrijk. Er was weliswaar verloren van het gastland en Zwitserland, waardoor het bereiken van de achtste finales niet meer mogelijk was, tegen Roemenië boekte Albanië alsnog de allereerste zege op een groot voetbaltoernooi. In Duitsland gaan de Shqiponjat (de adelaars) op jacht naar de volgende overwinning, maar dat belooft een hels karwei te worden.

Kwalificatie Albanië Europees Kampioenschap 2024

Na het bereiken van het EK 2016 lukte het Albanië drie keer op rij niet door de kwalificatiepoule heen te komen. Dat had deels ook te maken met de loting voor die kwalificaties. Zo kwam Albanië in de voorrondes voor het WK van 2018 terecht in een groep met grootmachten Spanje en Italië. Voor het EK van 2024 was de loting de ploeg van bondscoach Sylvinho wel gunstig gezind. Met Tsjechië, Polen, Faeröer en Moldavië als tegenstander kon Albanië gaan strijden om een plek bij de eerste twee. Tot veler verbazing werd het de eerste plaats. Albanië verloor de eerste wedstrijd nog met 1-0 in en tegen Polen en bleef daarna zeven duels ongeslagen. Een 1-1 gelijkspel bij Moldavië op de voorlaatste speeldag was genoeg om kwalificatie én groepswinst definitief veilig te stellen.

EK wedstrijden Albanië

Als groepswinnaar met een lage plek op de FIFA-ranking kwam Albanië bij de loting voor het EK 2024 terecht in Pot 2. Daarmee wisten de Albanezen dat ze in ieder geval één zware tegenstander zouden loten. Het zouden er drie worden. Net als in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 werd Albanië ingedeeld bij Spanje en Italië en met Kroatië erbij mag Groep B van het EK 2024 gezien worden als de poule des doods. Het EK begint voor Albanië op zaterdag 15 juni, als in Dortmund Italië de eerste tegenstander is.

Dit is het speelschema van Albanië in Groep B van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 21.00

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Dortmund

Wo. 19 juni 15.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Hamburg

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Düsseldorf

Wil je meer weten over de tegenstanders van Albanië in Poule B? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE B EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Alleen in 2016 behoorde Albanië tot de deelnemende landen op een groot voetbaltoernooi. Het Balkanland profiteerde optimaal van de uitbreiding die de UEFA doorvoerde op het Europees kampioenschap. Het toernooi in Frankrijk was het eerste EK met 24 in plaats van 16 deelnemers. We doen de Albanezen tekort als we de plaatsing voor dat toernooi alleen aan de uitbreiding toewijzen. In de kwalificatiereeks werd Albanië knap tweede achter Portugal, door Denemarken achter zich te houden. Plaatsing voor een wereldkampioenschap is na het EK 2024 het volgende doel. Dat lukte de Albanezen nog nooit. Misschien dat er opnieuw geprofiteerd kan worden van een uitbreiding. Op het WK van 2026 dat gehouden wordt in de Verenigde Staten, Canada en Mexico mogen voor het eerst 48 landen meedoen.

Voor dat enige eindtoernooi in 2016 waar Albanië ooit aan meedeed waren de verwachtingen logischerwijs niet al te hoog. De eerste wedstrijd was tegen Zwitserland, een wedstrijd met een speciaal tintje. In de Zwitserse selectie zitten veel spelers met Albanese roots, zoals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. Albanië verloor met 1-0 en omdat Frankrijk in de tweede wedstrijd met 2-0 te sterk was kon er een streep door de knock-outfase. In de laatste wedstrijd tegen Roemenië schreef Armando Sadiku geschiedenis. Hij maakte het eerste Albanese doelpunt op een EK voetbal en zorgde daarmee meteen voor de eerste overwinning van Albanië.

Selectie Albanië EK voetbal 2024

Nee, bij veel voetbalfans zullen de namen uit de Albanese selectie niet al te bekend in de oren klinken. Toch hebben ze een aantal aardige spelers rondlopen in de selectie. En ook de technische staf spreekt tot de verbeelding. De Braziliaan Sylvinho is sinds januari 2023 bondscoach en hij leidde Albanië dus naar het EK 2024. Als speler won Sylvinho met Barcelona de Champions League in 2006. Zijn belangrijkste assistent-trainer is Pablo Zabaleta, oud-Manchester City en 59-voudig international van Argentinië. De spelers van Albanië spelen hoofdzakelijk in Italië. Zo speelt aanvoerder Berat Djimsti bij Atalanta Bergamo en Elseid Hysaj bij Lazio. De selectie kenmerkt zich als ploeg die voor elkaar door het vuur gaat en moet het vooral van de werklust hebben. Bij Nederlandse voetbalfans zal de naam Armando Broja nog wel een belletje doen rinkelen. Hij staat onder contract bij Chelsea, dat hem in 2020 verhuurde aan Vitesse. Dit seizoen is de aanvaller verhuurd aan Fulham.

BEKIJK SELECTIE ALBANIË

Wedden op Albanië tijdens het EK 2024?

Albanië zal het niet makkelijk krijgen tijdens het EK in Duitsland. De eerste twee landen per poule plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales en ook de vier beste nummers drie gaan door, maar niet laatste worden gaat voor de Albanezen een hels karwei worden in deze ijzersterke poule. Ieder punt zal voor Albanië al als een overwinning aanvoelen. Grote voordeel voor de ploeg van Sylvinho? Albanië is in deze groep de enige ploeg die geen enkele druk zal voelen en niets te verliezen heeft.

Bij TOTO kun je op alle wedstrijden in deze poule des doods inzetten. Zo kun je de wedstrijden van Albanië voorspellen, hoeveel goals er vallen in welke helft en weddenschappen met een handicap afsluiten. Om maar wat te noemen. Natuurlijk kun je bij TOTO ook op de wedstrijden in de groep inzetten en wedden op scores, doelpuntenmakers en andere gebeurtenissen tijdens wedstrijden en het toernooi.

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Albanië