DenemarkenDenemarkenPoule C

De veroorzaker van een van de grootste stunts uit de geschiedenis van het EK voetbal is ook op het EK 2024 weer van de partij. En met de prestaties op het vorige Europees kampioenschap nog vers in het achterhoofd mag Denemarken ook voor het toernooi in Duitsland weer gezien worden als outsider. De ploeg van Kasper Hjulmand heeft voldoende kwaliteit om ook komende zomer weer ver te kunnen komen. Of er een herhaling in zit van 1992, toen de Denen vriend en vijand verrasten door het toernooi te winnen nadat ze eigenlijk niet eens mee zouden doen? Drie jaar geleden bleek dat een portie strijdlust gecombineerd met fris voetbal én een gunstige loting je heel ver kunt brengen. Horde één: het overleven van de groep met daarin Engeland, Servië en Slovenië.

Kwalificatie Denemarken Europees Kampioenschap 2024

Al begon de EK-campagne natuurlijk al met de kwalificatiereeks. De loting voor de voorrondes was Danish Dynamite, zoals de prachtige bijnaam van de Denen luidt, gunstig gezind. In Groep H moest Denemarken het opnemen tegen Finland, Noord-Ierland, Slovenië, Kazachstan en San Marino. Bepaald geen onmogelijke opdracht en dat bleek ook. Kwalificatie was na de voorlaatste speelronde een feit, toen concurrent Slovenië in Kopenhagen met 2-1 werd verslagen. Toch verliepen de kwalificaties niet helemaal rimpelloos. Denemarken verloor bij Kazachstan en ontsnapte in San Marino aan een enorme blamage. Maar met een 2-1 overwinning in de voorlaatste wedstrijd op concurrent Slovenië kwalificeerde Denemarken zich voor het EK en ondanks een nederlaag in en tegen Noord-Ierland werd ook groepswinst veiliggesteld.

EK-wedstrijden Denemarken

Dat betekende dat Denemarken in Pot 2 terecht kwam bij de loting. Het risico van een Poule des Doods lag op de loer, maar ook nu mochten de Denen weer niet klagen over de uitkomst. Met Engeland uit Pot 1, de bekende Slovenen uit Pot 3 en Servië uit Pot 4 als tegenstanders moet Denemarken worden geacht zich bij de eerste twee te kunnen voegen. Als eerste nemen Hjulmand en zijn mannen het op tegen Slovenië. De kraker tegen Engeland, de herhaling van de halve finale van het EK 2020, is de tweede wedstrijd.

Dit is het speelschema van Denemarken in Groep C van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Zo. 16 juni 18.00

Vlag van Slovenië, deelnemer aan het EK 2024Slovenië

Vlag van Denemarken, deelnemer aan het EK 2024Denemarken

Stuttgart

Do. 20 juni 18.00

Vlag van Denemarken, deelnemer aan het EK 2024Denemarken

Vlag van Engeland, deelnemer aan het EK 2024Engeland

Frankfurt

Di. 25 juni 21.00

Vlag van Denemarken, deelnemer aan het EK 2024Denemarken

Vlag van Servië, deelnemer aan het EK 2024Servië

München

Wil je meer weten over de tegenstanders van Denemarken in Poule C? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE C EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Even terug naar 1992. Als Joegoslavië door de oorlog in het land wordt uitgesloten van deelname aan het EK wordt de nummer twee uit de kwalificatiepoule doorgeschoven. Dat is Denemarken. Twee weken voor de start van het toernooi krijgen de Denen te horen dat ze zich in Zweden mogen melden. Volgens de overlevering worden in allerijl al vakantie vierende spelers van het strand geplukt, maar de waarheid is dat Denemarken nog oefenwedstrijden speelde omdat het land rekening hield met een schorsing van Joegoslavië. Een keuze die meer dan goed uitpakt. In Zweden zorgden de Denen voor de ultieme stunt door het toernooi uiteindelijk te winnen.

De winst in 1992 is nog altijd het absolute hoogtepunt in de historie van het Deense nationale elftal. Drie jaar geleden waren de Denen dichtbij een nieuwe finaleplaats. Pas in de verlenging bleek Engeland te sterk. Met de uitschakeling kwam een einde aan een bijzonder toernooi. In de eerste wedstrijd tegen Finland moest Christian Eriksen op het veld na een hartstilstand - met succes - worden gereanimeerd. De aangeslagen Denen verloren en leken na een nederlaag tegen België op weg naar uitschakeling, maar door een ruime zege op Rusland werd op doelsaldo alsnog de knock-outfase gehaald. Via Wales (4-0) en Tsjechië (2-1) bereikte Denemarken de halve finale.

De Denen zijn er voor de vierde keer op rij bij op een eindtoernooi. In 2016 werd het EK in Frankrijk gemist, voor de WK's van 2018 en 2022 en dus het EK van 2020 plaatste Denemarken zich wel. De resultaten op de wereldkampioenschappen in Rusland en Qatar waren tegenvallend. In 2018 werd een groep met Frankrijk, Australië en Peru nog wel overleefd, waarna Kroatië in de achtste finales te sterk bleek. Vier jaar later kwam Denemarken niet door een vrijwel identieke groep. Opnieuw waren Frankrijk en Australië tegenstanders en met Tunesië in plaats van Peru moest een herhaling van 2018 mogelijk zijn. Zonder een wedstrijd te winnen moesten de Denen al na de groepsfase naar huis.

Selectie Denemarken

De Deense selectie zit traditioneel vol met spelers met een verleden in de Eredivisie. Oud-Ajacieden Kasper Dolberg, Rasmus Kristensen en de al genoemde Eriksen zullen normaal gesproken met Denemarken afreizen naar Duitsland. De selectie herbergt verder een paar spelers die op het allerhoogste niveau voetballen. Verdediger Andreas Christensen speelt bij Barcelona, de ervaren middenvelder Pierre-Emile Højbjerg bij Tottenham Hotspur en Rasmus Højlund is teamgenoot van Eriksen bij Manchester United. Aanvoerder is Simon Kjaer, die na dit seizoen na vier seizoenen afzwaait bij AC Milan.

BEKIJK SELECTIE DENEMARKEN

Wedden op Denemarken tijdens het EK 2024?

Op het vorige Europees Kampioenschap heeft Denemarken weer eens bewezen dat het een gevaarlijke outsider is waar andere ploegen gerust rekening mee mogen houden. Pas in de halve finale tegen Engeland kwam het toernooi toen ten einde. Veel spelers die hier speelden zijn nog steeds actief en er zijn weer een aantal jonge talenten doorgebroken. Na het goede laatste toernooi moet het daarom mogelijk zijn om de groep te overleven.

Inzetten op de resultaten van Denemarken en alle andere landen tijdens het EK 2024 doe je natuurlijk bij TOTO. Voorspel de uitslagen, het toernooiverloop, de topscorers, wie de finale haalt, en win!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Denemarken