SlovenieSloveniëPoule C

Na 24 jaar keert Slovenië weer terug op een EK voetbal. In 2000 leidde sterspeler Zlatko Zahovic het jonge land voor het eerst naar een groot toernooi. Op het EK in Nederland en België bleef Slovenië verstoken van een overwinning. In Duitsland krijgen ze daarvoor een nieuwe kans. Met Engeland, Denemarken en Servië is de tegenstand groot, maar op een EK kan natuurlijk alles gebeuren. Op doel staat in ieder geval een keeper die het klappen van de zweep kent, en voorin kan een groot talent in de voetsporen treden van Zahovic. Op deze pagina lees je alles over EK-deelnemer Slovenië!

Kwalificatie Slovenië Europees Kampioenschap 2024

Na de loting voor de EK-kwalificatie zullen de voetballiefhebbers in Slovenië gedacht moeten hebben dat het nu toch écht weer eens een keer moest gebeuren. Het land dat in 2000 debuteerde op een groot voetbaltoernooi speelde in 2002 en 2010 nog wel op een wereldkampioenschap, maar een tweede deelname aan een EK zat er nooit meer in. Maar met Denemarken, Finland, Kazachstan, Noord-Ierland en San Marino als tegenstanders was er bij de Slovenen goede hoop op de tweede plaats. Het werd een spannende poule. Denemarken verzekerde zich in de voorlaatste speelronde van het eerste ticket richting Duitsland, in een rechtstreeks duel streden Slovenië en Kazachstan in de laatste wedstrijd om het tweede startbewijs. Slovenië won in Llubljana met 2-1 waardoor de koffers naar Duitsland alvast konden worden klaargezet. Uiteindelijk leverden de tien kwalificatieduels Slovenië 22 punten op: zeven keer was er winst, één keer een gelijkspel en twee keer een nederlaag.

EK-wedstrijden Slovenië

Als nummer twee verdween Slovenië in Pot 3 bij de loting in december vorig jaar. Het lot koppelde de ploeg van Matjaz Kek opnieuw aan Denemarken. Uit Pot 1 werd Engeland bij de groep gevoegd, Servië is het vierde land in deze groep. Slovenië begint op zondag 16 juni in Stuttgart aan het EK, Denemarken is dan de eerste tegenstander.

Dit is het speelschema van Slovenië in Groep C van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Zo. 16 juni 18.00

Vlag van Slovenië, deelnemer aan het EK 2024Slovenië

Vlag van Denemarken, deelnemer aan het EK 2024Denemarken

Stuttgart

Do. 20 juni 15.00

Vlag van Slovenië, deelnemer aan het EK 2024Slovenië

Vlag van Servië, deelnemer aan het EK 2024Servië

München

Di. 25 juni 21.00

Vlag van Engeland, deelnemer aan het EK 2024Engeland

Vlag van Slovenië, deelnemer aan het EK 2024Slovenië

Keulen

Wil je meer weten over de tegenstanders van Slovenië in Poule C? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE C EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Nog nooit wist Slovenië dus een wedstrijd op het Europees kampioenschap te winnen. Dat mag een klein wonder genoemd worden. Bij het debuut in 2000 tegen Joegoslavië leidde Slovenië in Charleroi dankzij een uitblinkende Zahovic na een uur spelen comfortabel met 0-3. Een kwartier later stond het 3-3. Het bleef bij die zes doelpunten en na een kleine nederlaag tegen Spanje (1-2) en een doelpuntloos gelijkspel tegen Noorwegen kon Slovenië naar huis. Het zouden tot komende zomer de enige EK-wedstrijden van Slovenië blijken te zijn. Twee jaar later debuteerden de Slovenen op het wereldkampioenschap. In Japan en Zuid-Korea gingen alle wedstrijden verloren. Pas in 2010 was er eindelijk succes voor Slovenië op een eindtoernooi. Algerije werd in de eerste wedstrijd met 1-0 verslagen. Het hielp Slovenië niet naar de volgende ronde. Op een 2-2 gelijkspel tegen de VS volgde een 1-0 nederlaag tegen Engeland en was de Sloveense droom over de eerste knock-outfase in de geschiedenis voorbij. Na vijf mislukte kwalificatiecampagnes krijgt Slovenië komende zomer eindelijk weer eens een nieuwe kans op succes op een groot toernooi.

Selectie Slovenië

De vraag is hoe reëel die kans is. Met Engeland en Denemarken treft Slovenië twee sterke tegenstanders in Poule C. Maar omdat ook de beste nummers drie zich plaatsen zijn de Slovenen zeker niet kansloos. Kijken we naar de selectie van bondscoach Kek dan zien we de bekendste naam als eerste terugkomen. Keeper Jan Oblak, inmiddels 31 jaar, is al tien jaar doelman van Atlético Madrid en groeide in die periode uit tot een van de beste keepers ter wereld. Oblak is een uitzondering als het gaat om Sloveense spelers in de internationale top, samen met de jonge spits Benjamin Sesko. Het 20-jarige talent speelt bij RB Leipzig. Verdediger Jaka Bijol en middenvelder Sandi Lovric spelen bij Udinese in de Serie A. Verder maakt ook Luka Zahovic - inderdaad, de zoon van - kans op een uitverkiezing voor het EK. Maar gaan we af op de laatste oefenwedstrijden, waar de aanvallende middenvelder ontbrak in de selectie, dan achten we de kans dat Luka in de voetsporen van zijn vader zal treden klein.

BEKIJK SELECTIE SLOVENIË

Wedden op Slovenië tijdens het EK 2024?

Op een Europees kampioenschap kan de bal raar rollen, maar dat Slovenië mee zal gaan doen om de bovenste plekken verwachten we toch niet. Al hielden de Slovenen in de kwalificaties Denemarken in Kopenhagen nog op 1-1.

Bij TOTO kun je wedden op de wedstrijden van het Sloveense team en alle andere landen. Zo kun je inzetten op de uitslagen van wedstrijden, wie de doelpunten maakt, of op de score per helft. Zet nu in op Slovenië bij TOTO om het EK nog spannender te maken!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Slovenië