ServieServiëPoule C

Met een beetje goede wil kunnen we Servië als debutant zien op het EK 2024. Voor het eerst sinds het land in 2006 onafhankelijk werd plaatste Servië zich namelijk voor een Europees kampioenschap. Officieel zijn de Serviërs natuurlijk geen debutant. Servië geldt bij de UEFA en FIFA als de officiële opvolger van eerst Joegoslavië, dat in 1960 en 1968 het zilver veroverde op het EK, en later Servië & Montenegro, dat op het WK van 2006 nog tegenstander was van Oranje. Met Dusan Tadic als bekendste speler en aanvoerder gaat Servië proberen net als toen in 2000 de knock-outfase te bereiken!

Kwalificatie Servië Europees Kampioenschap 2024

Het lot bracht Servië in de kwalificatiecampagne voor het EK in Duitsland samen met Montenegro. De groep bestond verder uit Hongarije, Litouwen en Bulgarije. Bepaald geen onoverkomelijke poule voor Servië. Toch kende de ploeg van bondscoach Dragan Stojkovic nog de nodige problemen. Van Hongarije werd twee keer verloren en omdat bij Bulgarije werd gelijkgespeeld kwam het aan op de laatste speeldag. Servië speelde thuis tegen de Bulgaren en bij een nederlaag en winst van Montenegro op Hongarije zouden de Serviërs het EK mislopen. Zover kwam het niet. Hongarije won, waardoor een nieuw gelijkspel tegen Bulgarije volstond voor kwalificatie.

EK-wedstrijden Servië

Maar veel indruk lieten Tadic en zijn ploeggenoten niet achter in de kwalificatiereeks. Door het magere puntenaantal belandde Servië in Pot 4 bij de loting. Daarmee was het land zeker van minstens twee sterke tegenstanders. Met Engeland, Denemarken en Slovenië mocht Servië uiteindelijk niet klagen. Het Balkanland opent in Gelsenkirchen tegen Engeland, waarna in München Slovenië de volgende tegenstander is. De laatste wedstrijd tegen Denemarken is eveneens in München.

Dit is het speelschema van Servië in Groep C van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Zo. 16 juni 21.00

Vlag van Servië, deelnemer aan het EK 2024Servië

Vlag van Engeland, deelnemer aan het EK 2024Engeland

Gelsenkirchen

Do. 20 juni 15.00

Vlag van Slovenië, deelnemer aan het EK 2024Slovenië

Vlag van Servië, deelnemer aan het EK 2024Servië

München

Di. 25 juni 21.00

Vlag van Denemarken, deelnemer aan het EK 2024Denemarken

Vlag van Servië, deelnemer aan het EK 2024Servië

München

Wil je meer weten over de tegenstanders van Servië in Poule C? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE C EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Als onafhankelijk land wist Servië zich dus nog niet eerder te kwalificeren voor een EK. De kwalificatiecampagnes voor de toernooien van 2008, 2012, 2016 en 2020 mislukten allemaal. Onder de vlag van Servië & Montenegro werd ook het EK van 2004 niet gehaald. In 2000 was het land er als Joegoslavië voor het laatst bij. Op het toernooi in Nederland en België werden de Joegoslaven in de kwartfinale door Oranje van het veld geblazen. Ook in 2006 stonden beide landen tegenover elkaar, met Joegoslavië toen als Servië & Montenegro, op het WK van 2006. In de eerste groepswedstrijd in Leipzig won het Nederlands Elftal van Marco van Basten met 1-0, dankzij een doelpunt van Arjen Robben. Na de onafhankelijkheid zouden we Servië in tegenstelling tot de Europese kampioenschappen wel regelmatig in actie zien op wereldkampioenschappen. In 2010, 2018 en 2022 was de groepsfase steeds het eindstation.

Selectie Servië

Dat Servië nu eindelijk op een EK te bewonderen is, en de vorige twee WK's ook van de partij was, betekent niet automatisch dat het Servische voetbal enorm in de lift zit. Met Tadic, Aleksandar Mitrovic en Sergej Milinkovic-Savic spelen de sterkhouders bij Fenerbahce (Tadic) en Al-Hilal (Mitrovic en Milinkovic-Savic). Kijken we naar de selectie die in maart twee oefenduels speelde - een 4-0 nederlaag tegen Rusland en een 0-1 overwinning op Cyprus - dan komen we met moeite aan zes spelers die we als basisspeler bij een club uit een van de grote competities kunnen beschouwen. Al moet gezegd worden dat Dusan Vlahovic toen ontbrak. De spits van Juventus was geblesseerd en is komende zomer normaal gesproken wel van de partij in Duitsland. Vlahovic (24) geldt samen met Lazar Samardžić (22, Udinese) en Strahinja Pavlovic (22, RB Leipzig) als de toekomst van de Servische nationale ploeg.

BEKIJK SELECTIE SERVIË

Wedden op Servië tijdens het EK 2024?

Of de Serviërs een rol van betekenis kunnen gaan spelen in deze poule? Zeker wel. Zal het om de bovenste plaats gaan? Dat denken we zeker niet. Op papier zullen Servië en Slovenië uit gaan maken wie er derde wordt achter Engeland en Denemarken.

Inzetten op de resultaten van Servië en alle andere landen tijdens het EK 2024 doe je natuurlijk bij TOTO. Voorspel de uitslagen, het toernooiverloop, de topscorers, wie de finale haalt, en win!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Servië