OostenrijkOostenrijkPoule D

Voor de vierde keer in totaal en de derde keer op rij is Oostenrijk aanwezig op een EK voetbal. Net als bij het vorige EK zit Oostenrijk bij Oranje in de groep, met Frankrijk en Polen als andere tegenstanders. Drie jaar geleden werd de groepsfase overleefd en werd in de achtste finales pas na verlenging verloren van de latere Europese kampioen Italië. Op papier lijkt de derde plaats het hoogst haalbare voor de Oostenrijkers, maar ook die plaats kan recht geven op een plek in de tweede ronde. Of kan de ploeg van Ralf Rangnick het Nederland en Frankrijk lastig maken in de strijd om de bovenste plekken?

EK 2024 wedden

Kwalificatie Oostenrijk Europees Kampioenschap 2024

In een groep met België, Zweden, Azerbeidzjan en Estland lag de tweede plaats voor het grijpen voor de Oostenrijkers. En zo geschiedde dan ook. Met ogenschijnlijk speels gemak plaatsten België en Oostenrijk zich voor het EK 2024. De voorsprong van Oostenrijk op nummer drie Zweden was maar liefst negen punten. Alleen de thuiswedstrijd in Wenen tegen België ging met 2-3 verloren. In Brussel was het nog 1-1 geworden. Alle andere duels wist Oostenrijk te winnen. Een 0-1 zege in Baku op Azerbeidzjan volstond al in de voorlaatste speelronde voor kwalificatie.

EK-wedstrijden Oostenrijk

België werd door de overwinning in Wenen groepswinnaar, Oostenrijk ging als een van de beste nummers twee in Pot 2 bij de loting. Dat was niet per se een voordeel. Met Turkije, Denemarken, Hongarije, Albanië en Roemenië als andere landen in Pot 2 werd de kans op een EK-groep twee toplanden alleen maar groter. En het werd inderdaad een zware loting voor Oostenrijk. Met Frankrijk en Nederland troffen Rangnick en zijn mannen het niet. Oostenrijk begint met de wedstrijd tegen de vice-wereldkampioen, waarna het belangrijke duel met Polen volgt. De wedstrijd tegen Oranje is de laatste groepswedstrijd.

Berlijn

Wil je meer weten over de tegenstanders van Oostenrijk in Poule D? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE D EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Oostenrijk staat niet bekend als een groot voetballand, maar het Alpenland heeft wél ooit een bronzen medaille veroverd op een WK. Daarvoor moeten we wel erg ver terug in de tijd, naar het toernooi in Zwitserland in 1954 om precies te zijn. Op dat toernooi speelde Oostenrijk in de kwartfinales tegen het gastland. Die wedstrijd staat nog altijd in de boeken als meest doelpuntrijke wedstrijd op een wereldkampioenschap. Na een 5-4 ruststand werd het 7-5 voor Oostenrijk. Waar de Oostenrijkers regelmatig op een WK verschenen, moest tot 2008 worden gewacht voor ze hun opwachting maakten op een Europees kampioenschap. Nadat twaalf kwalificatiecampagnes waren mislukt was Oostenrijk als mede-organiserend land automatisch voor het toernooi geplaatst. Het liep uit op een grote teleurstelling. Het gastland won geen wedstrijd en verliet het toernooi met de staart tussen de benen. Omdat het EK van 2012 werd gemist en in 2016 opnieuw geen wedstrijd werd gewonnen bleef Oostenrijk zonder EK-zege. Dat veranderde in 2021. Met een 3-1 zege op Noord-Macedonië werd de ban dan eindelijk gebroken. Omdat ook van Oekraïne werd gewonnen haalde Oostenrijk zelfs de achtste finales. Daarin hield het Italië negentig minuten lang op 0-0, maar in de verlenging ging het alsnog mis. De latere Europese kampioen won met 2-1. Op het WK van 2022 ontbraken de Oostenrijkers. Het laatste wereldkampioenschap waar de bronzen medaillewinnaar van 1954 aan deelnaam dateert alweer van 1998.

Selectie Oostenrijk

Het Oostenrijkse voetbal zit in de lift. Dat bewezen de prestaties op het vorige EK en de makkelijke manier waarop het land zich wist te plaatsen voor het komende toernooi. En hoewel degradatie uit Divisie A niet voorkomen kon worden liet Oostenrijk ook in de laatste Nations League van zich horen. Bij Kroatië werd met 0-3 gewonnen en tegen Frankrijk werd het in eigen huis 1-1. De laatste oefenwedstrijden bieden de Oostenrijkse supporters eveneens hoop op een mooi toernooi in Duitsland. Mede-EK-gangers Slowakije (0-2) en Turkije (6-1) werden verslagen en eerder moest ook het gastland er al aan geloven. In november won Oostenrijk met 2-0 van Duitsland. Bondscoach Rangnick heeft een zeer talentvolle Oostenrijkse selectie tot zijn beschikking. Maar het noodlot sloeg al drie keer toe. Uithangbord David Alaba, verdediger van Real Madrid, scheurde in december vorig jaar zijn kruisband. Dat overkwam Sasa Kalajdzic (Eintracht Frankfurt) en Xaver Schlager (RB Leipzig). Allen missen ze het EK. Drie behoorlijke strepen door de rekening van Rangnick, die nog wel een alleraardigste selectie overhoudt. Bekende namen zijn Marcel Sabitzer (Borussai Dortmund), Konrad Laimer (Bayern München) en de oud-Eredivisiespelers Florian Grillitsch (ex-Ajax, nu TSG 1899 Hoffenheim), Maximilan Wöber (ex-Ajax, nu Borussia Mönchengladbach) en Philipp Mwene (oud-PSV, nu FSV Mainz).

BEKIJK SELECTIE OOSTENRIJK

Wedden op Oostenrijk tijdens het EK 2024?

Denk jij dat Oostenrijk ondanks het missen van belangrijke krachten het Oranje en Frankrijk moeilijk kan maken? Of voorspel je een derde plaats of misschien zelfs de laatste plek voor de ploeg van Rangnick in de groep?

Voor alle weddenschappen op het EK 2024 kun je bij TOTO terecht. Zet in op de eindwinnaar, voorspel losse uitslagen of wed op doelpuntenmakers, kaarten en andere bijzondere gebeurtenissen tijdens wedstrijden!