Ajax in de TOTO KNVB Beker

De Amsterdamse voetbalclub Ajax is de ploeg die de KNVB Beker het vaakst gewonnen heeft. Zo hebben ze maar liefst 27 finales in het bekertoernooi gespeeld, waarvan ze er 20 hebben gewonnen. Jaar na jaar is Ajax dus een ploeg om rekening mee te houden, gezien ze bijna een kwart van alle finales in het toernooi sinds de oprichting hebben gespeeld. Wat een record is.

ZET IN & WIN!

Ajax TOTO KNVB Beker historie

De KNVB Beker ontstond in 1899 als officieel toernooi voor het topvoetbal in Nederland. Aan het einde van die eeuw waren er echter andere voetbalclubs die tot de top behoorden. Zo zien we Ajax pas in 1917 de eerste keer een finale spelen, die ze overigens gelijk met een 5-0 uitslag wonnen van VSV.

Het heeft daarna lang geduurd voordat ze opnieuw een finale speelden, want pas in 1943 stonden ze weer in de eindstrijd. Die werd gespeeld tegen DFC en ook toen trokken ze aan het langste eind met een uitslag van 3-2. Dat de KNVB Beker jaarlijks een verrassend toernooi was blijkt wel uit de winnaars door de jaren heen.

Op stoom gekomen

De derde keer dat Ajax won was namelijk pas in 1961, toen wonnen ze met 3-0 van NAC. De nuance is wel dat de competitie tussen 1951 en 1956 niet gespeeld werd, wat dus voor best een gat heeft gezorgd. Vanaf 1967 is Ajax goed op stoom gekomen, want sindsdien komt de ploeg uit Amsterdam erg veel terug in het overzicht van gespeelde finales met als hoogtepunt 1970, 1971 en 1972, toen ze de wedstrijd drie keer op rij winnend afsloten.

KNVB Beker en veranderingen door de jaren

Hoewel de Eredivisie de belangrijkste competitie van Nederland is, is het niet de oudste. De oudste is namelijk de KNVB Beker, die zoals aangegeven in 1899 werd opgericht. Momenteel is de naam TOTO KNVB Beker, maar dat is niet altijd zo geweest. Door de eeuw heen heeft deze competitie zich verschillende namen aangemeten.

Zo heette de KNVB Beker in het verleden Amstel Cup en de Gatorade Cup. Tegenwoordig heet het gewoon KNVB Beker en TOTO heeft hier z’n naam aan verbonden, wat het tot ‘TOTO KNVB Beker’ maakt. De KNVB Beker zelf is wat uniek qua vorm en doet denken aan een dennenappel, zoals het ook vaak genoemd wordt.

Werking van het toernooi

Wat de KNVB Beker interessant maakt is dat deze competitie zich niet beperkt tot de top van Nederland. Ook amateurploegen worden toegelaten, die na voorrondes kunnen instromen. Zij spelen wedstrijden tegen elkaar in de groepsfase en zullen zich voor deelname moeten kwalificeren voor het daadwerkelijke toernooi.

Knock-out systeem

In totaal doen er 64 clubs mee aan de KNVB Beker, waarvan 27 uit de lagere regionen. De andere 37 clubs komen uit de Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie. Samen spelen ze op basis van een knock-out systeem om de KNVB Beker. Interessant is dat de ploegen die uitkomen in de Europa League of UEFA Champions League, een beschermde status hebben. Hierdoor kunnen ze niet tegen elkaar geloot worden.

De KNVB houdt als nationale voetbalbond toezicht op het verloop en organiseert de wedstrijden.

Ajax tegen AZ in de KNVB Beker

AZ Alkmaar is een ploeg die op de vierde plek staat als het gaat om de meest gewonnen bekers. Zij hebben er vier, en drie finales speelden zij tegen Ajax. Twee keer wisten ze op doelsaldo te winnen en Ajax pakte bij de derde keer de winst, nadat ze AZ versloegen via een penaltyserie. Desalniettemin heeft AZ een positieve reeks staan tegen Ajax, want de club uit Amsterdam heeft de ploeg uit Alkmaar nooit binnen reguliere speeltijd in een KNVB bekerfinale weten te verslaan.

Ajax tegen PSV in de KNVB Beker

Ajax en PSV Eindhoven zijn elkaar in het KNVB Bekertoernooi veelvuldig tegengekomen. Sterker nog, ze hebben zelfs vier keer de finale tegen elkaar gespeeld. In het verleden won Ajax drie keer en dus had PSV wat recht te zetten. Dit deden ze in de krankzinnige finale van 2021/22, toen ze Ajax op het veld in De Kuip met 2-1 wisten te verslaan. Als kersverse bekerwinnaar wisten ze eindelijk de negatieve statistiek omtrent finales tegen Ajax van zich af te schudden.

PSV Eindhoven neemt als winnaar in 2022 nu de derde plek in, zij hebben 10 bekers in de kast staan vlak na de 13 van Feyenoord en 20 van Ajax. 2022 was sowieso een goed jaar voor PSV, want ook wisten ze dat jaar de Johan Cruijff Schaal te winnen. Ajax was wel de winnaar van de competitie, waardoor zij zich tot landskampioen van het seizoen 2021/22 konden kronen.

Ajax tegen Feyenoord in de KNVB Beker

Ajax en Feyenoord zijn elkaar als aartsrivalen geregeld tegengekomen in dit toernooi. Dit in allerlei fasen. Naast de finale zelf hebben ze ook de kwartfinale, halve finales gespeeld, in de eerste ronde, tweede ronde, enzovoort.

Feyenoord heeft echter een voordeel, want de finale wordt altijd gespeeld in hun stadion. Dit is al van oudsher een traditie en op een uitzondering na, is dat de locatie voor de eindstrijd. Spelen voor het oog van eigen supporters geeft altijd een boost en dat is wellicht ook terug te zien in de statistieken.

Het gaat gelijk op tussen Ajax en Feyenoord als het om de winst gaat. Wel staat Ajax hoger als het op gemiddelde doelpunten aankomt, maar daar zal Feyenoord maling aan hebben. Als we naar de bekerfinale kijken, dan zijn de ploegen elkaar slechts twee keer tegengekomen. Feyenoord won één keer, Ajax ook één keer.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak heeft Ajax de TOTO KNVB beker gewonnen?

Ajax is recordwinnaar in de KNVB beker. Ze hebben in totaal 27 finales gespeeld en slechts 7 keer waren ze verliezend finalist. Hiermee behoren ze tot recordhouder van finalisten. De rekensom is eenvoudig: ze hebben de KNVB Beker 20 keer gewonnen.

Waar tickets kopen voor Ajax in de TOTO KNVB beker?

Mocht je een duel in de strijd om de beker willen bezoeken, dan is dat mogelijk. Je kunt hiervoor kaarten aanschaffen bij de KNVB. Het is echter niet mogelijk om nu al een ticket voor het volgende seizoen te kopen.

Wanneer is de halve finale?

De halve finale wordt gespeeld op 4, 5 en 6 april. De finale volgt op 30 april te Rotterdam.

Waar kun je Ajax in de TOTO KNVB beker kijken?

De wedstrijden in het hoofdtoernooi worden tussen reguliere competitiewedstrijden en Europees voetbal door gespeeld. De wedstrijden van elk seizoen worden op televisie uitgezonden bij ESPN. Gezien het tegenwoordig de TOTO KNVB Beker is, zijn de wedstrijden ook live in ons sportsbook te bekijken.