OekraineOekraïnePoule E

De voetballers van Oekraïne leverden een bijzondere prestatie. Hun land wordt nog altijd geteisterd door een oorlog waardoor alle kwalificatiewedstrijden buiten Oekraïne werden afgewerkt, en toch lukte het zich te plaatsen voor het EK in Duitsland. Zo zijn de Oekraïners er voor de vierde keer op rij bij op een Europees kampioenschap. De loting koppelde de ploeg van oud-international Sergiy Rebrov aan België, Roemenië en Slowakije en dat betekent dat Oekraïne alles behalve kansloos is voor een plaats in de knock-outfase.

Kwalificatie Oekraïne Europees Kampioenschap 2024

In een groep met de twee finalisten van het vorige EK wist Oekraïne op voorhand al dat rechtstreekse kwalificatie voor het EK 2024 een lastig verhaal zou worden. Maar waar Engeland de favorietenrol meer dan waar maakte bleven de prestaties van Italië behoorlijk achter. En dus kon het zo zijn dat op de laatste speeldag van de kwalificatiereeks Oekraïne en Italië in een rechtstreeks gevecht streden om het tweede ticket naar Duitsland. In Leverkusen bleef het 0-0 waardoor de Italianen zicht plaatsten voor het EK 2024. Voor Oekraïne restte op basis van de resultaten in de Nations League nog wel de play-offs. Daarin leek de halve finale al het eindstation te worden. Bosnië & Herzegovina leidde vijf minuten voor tijd nog met 1-0, maar drie minuten later stond het 1-2. En ook in de finale tegen IJsland deed Oekraïne zaken in de slotfase. Bij een 1-1 stand maakte Mykhaylo Mudryk vijf minuten voor tijd de winnende treffer.

EK-wedstrijden Oekraïne

De play-off winnaar van Pad B werd bij de loting in december gekoppeld aan België, Slowakije en Roemenië. Bepaald geen poule des doods dus voor Oekraïne. Op maandag 17 juni is de eerste wedstrijd, dan is in München Roemenië de tegenstander. De wedstrijd tegen Slowakije wordt in Düsseldorf gespeeld waarna het laatste groepsduel met België in Stuttgart is.

Dit is het speelschema van Oekraïne in Groep E van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Ma. 17 juni 15.00

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

München

Vr. 21 juni 15.00

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

Düsseldorf

Wo. 26 juni 18.00

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Stuttgart

Wil je meer weten over de tegenstanders van Oekraïne in Poule E? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE E EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 duurde het even voor de nationale ploeg zich op het hoogste niveau kon tonen. Voor het WK van 2006 lukte het dan eindelijk door te dringen tot de eindronde. In Duitsland bereikte Oekraïne de kwartfinale, waarin de latere wereldkampioen Italië met 3-0 te sterk bleek. Het zou vooralsnog het enige wereldkampioenschap zijn waar Oekraïne aan deelnam. Op een Europees kampioenschap moesten de Oekraïense voetbalfans wat langer wachten. Pas in 2012 kwam dat ervan, toen het land samen met Polen het toernooi organiseerde en als gastland automatisch geplaatst was. Een succes werd het niet. Al in de groepsfase werd Oekraïne uitgeschakeld. Maar sinds dat toernooi hebben de Oekraïners geen EK meer gemist. Het toernooi in 2016 liep uit op een teleurstelling met drie nederlagen en nul doelpunten, maar in 2021 werd de kwartfinale bereikt. Daarin was Denemarken een maatje te groot. In Duitsland wacht de Oekraïners een nieuwe kans op succes op een Europees kampioenschap.

Selectie Oekraïne

De selectie van Oekraïne is geen Europese top, maar een aantal spelers is dat wel. Wat te denken van Oleksandr Zinchenko, oud-PSV'er in intussen drijvende kracht op het middenveld van Arsenal. Of de al genoemde Mudryk, aanvaller van Chelsea. En voor de beslissende play-off wedstrijden kon Rebrov niet meer om doelman Andriy Lunin heen. De stand-in van Thibaut Courtois bij Real Madrid verving de Belg na diens blessure dit seizoen uitstekend bij de Koninklijke. Andere bekende namen zijn die van oudgediende Andriy Yarmolenko, hij was er in 2012 al bij, verdediger Vitaliy Mykolenko van Everton en Roman Yaremchuck, spits van Valencia.

BEKIJK SELECTIE OEKRAÏNE

Wedden op Oekraïne tijdens het EK 2024?

Met Roemenië en Slowakije als concurrenten ligt de strijd voor de tweede plek in Groep E achter België helemaal open. Alle kansen dus voor de Oekraïners op het bereiken van de volgende ronde. Denk jij dat ze het gaan halen? Het belooft in ieder geval een spannende strijd te worden, en met TOTO maak je het volgen van het EK nóg spannender. Zet bij TOTO in op de wedstrijden van Oekraïne en alle andere landen. Wed op scores, doelpuntenmakers en andere gebeurtenissen tijdens wedstrijden en het toernooi!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Oekraïne