PolenPolenPoule D

Als een van de laatste landen plaatste Polen zich voor het EK 2024. De ploeg van sterspeler Robert Lewandowski pakte in de play-offs de laatste strohalm en meldde zich zo via de achterdeur alsnog op het toernooi. Daarmee is Polen voor de vijfde keer in totaal en voor de vijfde keer op rij present op een Europees kampioenschap. Alleen in 2016 werd de groepsfase overleefd, en wil Polen die prestatie herhalen dan moet het in een poule met Frankrijk, Nederland en Oostenrijk een prestatie van formaat leveren.

Kwalificatie Polen Europees Kampioenschap 2024

Bij de loting voor de kwalificatiereeks voor het EK 2024 had Polen bepaald niet te klagen. De poule met Faeroër, Moldavië, Albanië en Tsjechië gold bepaald niet als de poule des doods. Toch slaagde Polen er niet in bij de eerste twee te eindigen. De groepswinst ging verrassend naar Albanië, Tsjechië werd tweede. Polen liet het vooral liggen in de wedstrijden tegen Moldavië. In Chisinau werd met 3-2 verloren, thuis in Warschau werd het 1-1. Polen werd met één punt voorsprong op de Moldaviërs derde en op basis van de resultaten in de Nations League van een jaar eerder kreeg de ploeg van Michal Probierz een herkansing in de play-offs. In de halve finale was Estland geen partij (5-1 overwinning), waarna een alles-of-niets wedstrijd volgde tegen Wales. In Cardiff stond het na 120 minuten voetbal nog 0-0, Polen nam uiteindelijk de penalty's beter.

EK-wedstrijden Polen

De Polen wisten voor de play-offs al wie de mogelijke tegenstanders op het EK in Duitsland zouden worden. De loting voor het eindtoernooi was al een paar maanden voor de play-offs gedaan. Frankrijk, Nederland en Oostenrijk moesten op hun beurt een paar maanden gissen naar hun derde tegenstander. Voor Oranje betekende het dat de eerste tegenstander op het EK 2024 pas in maart bekend werd: de wedstrijd in Hamburg tegen het Nederlands Elftal is het eerste duel voor Polen. Daarna volgt de ontmoeting met Oostenrijk, de groepsfase wordt afgesloten met de wedstrijd tegen Frankrijk.

Dit is het speelschema van Polen in Groep D van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Zo. 16 juni 15.00

Vlag van Polen, deelnemer aan het EK 2024Polen

Vlag van Nederland, deelnemer aan het EK 2024Nederland

Hamburg

Vr. 21 juni 18.00

Vlag van Polen, deelnemer aan het EK 2024Polen

Vlag van Oostenrijk, deelnemer aan het EK 2024Oostenrijk

Berlijn

Di. 25 juni 18.00

Vlag van Frankrijk, deelnemer aan het EK 2024Frankrijk

Vlag van Polen, deelnemer aan het EK 2024Polen

Dortmund

Wil je meer weten over de tegenstanders van Polen in Poule D? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE D EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Polen debuteerde pas in 2008 op een Europees kampioenschap voetbal. Bijzonder voor een land dat twee bronzen medailles op het wereldkampioenschap veroverde, in 1974 en 1982, en goud won op de Olympische Spelen van 1972. Maar een EK bereiken lukte dus nooit, tot in 2006 Leo Beenhakker werd aangesteld als bondscoach. Prompt won Polen de kwalificatiegroep met daarin onder andere Portugal, Servië, Finland en België. Het EK-debuut in Oostenrijk en Zwitserland liep uit op een teleurstelling. Polen kon na drie wedstrijden zonder overwinning alweer naar huis. Vier jaar later waren de Polen opnieuw van de partij. Daarvoor hoefde Biało-czerwoni dit keer weinig te doen: als organiserend land was Polen automatisch geplaatst. Opnieuw werd geen wedstrijd gewonnen. Dat veranderde in 2016. Achter Duitsland werd Polen tweede in de groep en via een zege op Zwitserland werd zelfs de kwartfinale gehaald. Daarin bleek de latere Europese kampioen Portugal na verlenging te sterk. In 2020 was alles weer terug bij het oude. Zonder overwinning werd Polen laatste in de groep. Op het WK van 2022 kwamen Lewandowski en de zijnen wel een ronde verder. Polen werd tweede in de groep achter Argentinië en sneuvelde in de achtste finales tegen Frankrijk.

Selectie Polen

Zijn naam is al een paar keer gevallen en dat is niet verwonderlijk. Robert Lewandowski is op zijn 35e nog altijd de absolute sterspeler van dit Poolse nationale elftal. De spits van Barcelona maakte in 148 interlands 82 doelpunten. Op de vorige EK's die Lewandowski speelde maakte hij al vijf treffers. Naast Lewandowski spelen maar weinig Poolse internationals in de internationale top. Doelman Wojciech Szczesny staat onder de lat bij Juventus, verdediger Jakub Kiwior speelt bij Arsenal en middenvelders Piotr Zielinski en Nicola Zalewski in de Serie A bij respectievelijk Napoli en AS Roma. De andere internationals vinden we terug bij kleinere clubs. Oud-Feyenoorder Sebastian Szymanski speelt bijvoorbeeld bij Fenerbahce en Pawel Bochniewicz kennen we van SC Heerenveen.

BEKIJK SELECTIE POLEN

Wedden op Polen tijdens het EK 2024?

Alles beter dan een vierde plaats zou een prestatie van formaat zijn voor Polen in deze Poule D. Frankrijk, Nederland en ook Oostenrijk beschikken over aanzienlijk meer goede spelers. Maar op een groot toernooi wint niet altijd de beste ploeg. Een stunt behoort altijd tot de mogelijkheden. Voor alle weddenschappen op het EK 2024 kun je bij TOTO terecht. Zet in op de eindwinnaar, voorspel losse uitslagen of wed op doelpuntenmakers, kaarten en andere bijzondere gebeurtenissen tijdens wedstrijden!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Polen