TsjechieTsjechiëPoule F

Veel liefhebbers van het Nederlands elftal zullen de prestaties van Tsjechië op het laatste EK nog goed voor de geest kunnen halen. In de achtste finales zorgden de Tsjechen voor een flinke verrassing door in Budapest met 0-2 van Oranje te winnen. Na een vroege rode kaart voor Matthijs de Ligt waren de manschappen van toenmalig bondscoach Frank de Boer volkomen kansloos in de rest van de wedstrijd. Uiteindelijk verloor Tsjechië een ronde later alsnog van Denemarken, nog een ploeg die wist te verrassen. Ook voor het EK voetbal van 2024 in Duitsland wist Tsjechië zich weer te plaatsen, al ging het zeker niet makkelijk. De loting wees uit dat het team onder leiding van bondscoach Ivan Hašek in poule F terecht is gekomen. Hier treft het Portugal, Turkije en play-off winnaar Georgië. Hoewel het zeker niet de makkelijkste loting is zullen de Tsjechen toch weer kansen zien om een ronde verder te komen, aangezien ook de vier beste nummers drie een plekje in de achtste finale kunnen bemachtigen.

Kwalificatie Tsjechië Europees Kampioenschap voetbal

Tijdens de EK kwalificatie trof Tsjechië in groep E Albanië, Polen, Moldavië en de Faeröer Eilanden. Op papier leek dit een niet al te moeilijke poule waarin de Tsjechen een van de favorieten waren om te winnen. In de praktijk bleek het allemaal een stuk lastiger te gaan. Door net als Albanië 15 punten te halen bleven de andere landen toch nog op ruime achterstand. Polen was met vier punten minder de naaste belager. Ondanks het gelijk aantal punten eindigde Albanië boven Tsjechië met een beter doelsaldo en onderling resultaat. Omdat het allemaal niet heel makkelijk ging, was Tsjechië een van de laatste landen die zich voor de groepsfase van het EK wist te kwalificeren. Dit gebeurde op 20 november 2023 nadat Moldavië met 3-0 werd verslagen in Praag. Het was ook meteen de laatste speelronde voor plaatsing op het EK. Met de hakken over de sloot wist Tsjechië dan eindelijk zeker dat ze wederom gekwalificeerd waren voor de groepswedstrijden.

EK-wedstrijden Tsjechie

Tsjechië is ingedeeld in groep F en dat is tevens de laatste van alle zes poules. Het betekent dat men helemaal achteraan het schema zit en dus als een van de laatste ploegen in actie gaat komen iedere speelronde.

De eerste wedstrijd is meteen een kraker, tegen Portugal in Leipzig. Deze zal op dinsdag 18 juni plaatsvinden, als het toernooi al vijf dagen aan de gang is. Vier dagen na deze wedstrijd treffen de Tsjechen Georgië, waarna weer vier dagen later opnieuw in Hamburg wordt gespeeld tegen Turkije.

Dit is het speelschema van Tsjechië in Groep F van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Di. 18 juni 21.00

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024 Portugal

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

Leipzig

Za. 22 juni 15.00

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

Hamburg

Wo. 26 juni 21.00

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024 Turkije

Hamburg

Wil je meer weten over de tegenstanders van Tsjechië in Poule F? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE F EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Rond de eeuwwisseling had Tsjechië met spelers als Jan Koller, Milan Baroš, Karel Poborský, Tomáš Rosický en Pavel Nedvěd een enorm goede lichting voetballers. Er werden in deze periode dan ook goede resultaten behaald op meerdere eindtoernooien. In 1996 haalde het Tsjechische elftal de finale, waarin Duitsland te sterk was. Daarna speelde zij in 2004 wederom een sterk toernooi met de halve finale als eindstation.

Het Tsjechische voetbal kende niet alleen in deze periode succes. In 1976 werd het EK namelijk ook al eens gewonnen en in 1960 en 1980 kwam men ook tot de halve finale. Dit gebeurde in die tijd overigens nog wel als Tsjecho-Slowakije. Op het WK is Tsjecho-Slowakije ook twee keer tweede geworden, in 1934 en 1962. Bijzonder genoeg had de laatste generatie Tsjechische voetballers geen succes op een WK. Na de eeuwwisseling werd er alleen in 2006 kwalificatie afgedwongen. Op dit toernooi kwamen de Tsjechen niet verder dan de groepsfase. Nadat het land in 1996 als Tsjechië mee ging doen aan toernooien, hebben ze wel aan ieder Europees Kampioenschap deelgenomen met als laatste resultaat de kwartfinale, waarin van Denemarken werd verloren nadat Nederland een ronde eerder was verslagen.

Selectie Tsjechie

De selectie van Tsjechië is misschien niet te vergelijken met de gouden generatie van 20 tot 30 jaar geleden, maar bestaat wel uit een aantal prima spelers. Spits Patrik Schick speelde op het vorige EK geweldig en schitterde dit seizoen bij Bayer 04 Leverkusen. Ook aanvaller Adam Hložek speelt bij deze club. Tomáš Souček speelt bij West Ham United en is aanvoerder bij de nationale ploeg. Volgers van het Nederlandse voetbal kennen ongetwijfeld Václav Černý nog van zijn periodes bij Ajax en FC Twente. Inmiddels speelt deze Tsjech bij VFL Wolfsburg in Duitsland. Wil je meer weten over de spelers van Tsjechië? In de link hieronder lees je alles over de selectie!

BEKIJK SELECTIE TSJECHIË

Wedden op Tsjechie tijdens het EK 2024?

De groep waarin Tsjechië terecht is gekomen zal niet heel makkelijk worden. Omdat niet alleen de ploegen die als tweede eindigen maar ook de vier beste nummers drie een ronde verder gaan, kunnen we de ploeg toch weer goede kansen toedichten. Op het vorige EK hebben ze tegen Nederland bovendien laten zien dat ze in de knock-out fase een angstgegner kunnen zijn voor grote tegenstanders.

Bezoek het sportsbook van TOTO om in te zetten op alle EK wedstrijden van Tsjechië. Hier kun je een uitgebreid overzicht vinden van alle weddenschappen op het toernooi en de wedstrijden. Zet nu in op je favoriete teams en wedstrijden!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Tsjechië