GeorgieGeorgiëPoule F

Lang leek het erop dat het EK 2024 het eerste Europees kampioenschap sinds de invoering van de groepsfase in 1980 zou worden zonder een debutant. Alle landen die zich rechtstreeks hadden geplaatst waren ooit al eens actief op een EK. Via de play-offs meldde zich op de valreep alsnog een debutant. Georgië stuntte in de finale tegen Griekenland en plaatste zich als allerlaatste voor het toernooi in Duitsland. Van een ploeg die in de kwalificaties voorlaatste in de groep eindigde mogen we uiteraard geen wonderen verwachten, maar de Georgiërs zullen zich maar wat graag laten zien!

Kwalificatie Georgië Europees Kampioenschap voetbal

Erg succesvol was Georgië dus aanvankelijk niet in de kwalificatiecampagne. In een poule met Spanje, Schotland, Noorwegen en Cyprus haalde de ploeg van bondscoach Willy Sagnol maar acht punten. Maar door de resultaten in de Nations League hadden de Georgiërs recht op een herkansing. Voor de play-offs keek de UEFA namelijk naar de eindstand van de Nations League van 2022/23. Alle groepswinnaars van dat toernooi wisten al voor de start van de kwalificatiereeks dat er voor hen een vangnet was in de vorm van deelname aan de play-offs. Plaatste een groepswinnaar zich niet rechtstreeks voor het EK, dan stroomde het in de play-offs in. Ongeacht de positie in de kwalificatiegroep. Zo kon het dus dat Georgië als nummer vier van Groep A naar de play-offs mocht. In de halve finale werd afgerekend met Luxemburg waarna Georgië als underdog tegen Griekenland aantrad in de finale. Het bleef 120 minuten lang 0-0, waarna de Georgiërs vanaf elf meter de stunt volbrachten.

EK-wedstrijden Georgië

Al voor de play-offs wist Georgië in welke groep het terecht zou komen wanneer het zich zou plaatsen. De loting voor het EK vond al een paar maanden voor de herkansingen plaats. De winnaar van pad C van de play-offs werd geloot in Poule F, met daarin de Europees kampioen van 2016 Portugal en Turkije en Tsjechië. De allereerste wedstrijd van Georgië op een Europees kampioenschap is op dinsdag 18 juni in Dortmund tegen de Turken. Daarna volgt de ontmoeting met Tsjechië in Hamburg, Portugal is in Gelsenkirchen de laatste tegenstander.

Portugal is na de loting voor het EK voetbal terug te vinden aan de achterkant van het schema, in Poule F.

Dit is het speelschema van Georgië in Groep F van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Di. 18 juni 18.00

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024 Turkije

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Dortmund

Za. 22 juni 15.00

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024 Georgië

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

Hamburg

Wo. 26 juni 21.00

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024 Georgië

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024 Portugal

Gelsenkirchen

Wil je meer weten over de tegenstanders van Georgië in Poule F? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE F EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Georgië debuteert komende zomer niet alleen op het Europees kampioenschap, het land meldt zich voor het eerst op een eindtoernooi. Ook voor een wereldkampioenschap wist Georgië zich nooit eerder te plaatsen. Na de onafhankelijkheid in 1991 deden de Georgiërs voor het EK van 1996 voor het eerst mee aan de kwalificaties. Veertien onsuccesvolle campagnes volgden, waarbij Georgië maar één keer in de buurt kwam van een ticket voor het eindtoernooi. Dat was vier jaar geleden, toen net als voor het toernooi van komende zomer de resultaten in Nations League bepaalden wie er naar de play-offs mocht. De situatie was vergelijkbaar aan die van nu. Georgië werd voorlaatste in de groep, won de halve finales van de play-offs maar legde het daarin af tegen Noord-Macedonië. Tegen Griekenland lukte het afgelopen maart dus wel om plaatsing voor een groot toernooi af te dwingen.

Selectie Georgië EK voetbal 2024

Georgië heeft met Khvicha Kvaratskhelia één absolute sterspeler in huis. De aanvaller van Napoli is de grote man in de selectie van Sagnol. Andere bekende spelers zijn Giorgi Mamardashvili, eerste doelman van Valencia, en Georges Mikautadze. De aanvaller was een van de Mislintat-aankopen bij Ajax afgelopen zomer, maar werd in de winterstop verhuurd aan zijn oude club FC Metz. Voor alle andere Georgische internationals geldt dat ze in een kleinere competitie spelen, of op de bank zitten bij een club uit een grote competitie.

BEKIJK SELECTIE GEORGIË

Wedden op Georgië tijdens het EK 2024?

Natuurlijk zullen de Georgiërs hun huid komende zomer duur willen verkopen op het EK. Maar de resultaten van de ploeg bieden toch weinig hoop. Zo werd Georgië in de kwalificaties in eigen huis nog weggespeeld door Spanje (1-7) en was er in acht wedstrijden alleen twee keer winst op Cyprus. Wat denk jij dat Georgië gaat doen? Bij TOTO heb je de mogelijkheid om in te zetten op groepswedstrijden van Georgië en alle andere landen. Het is natuurlijk ook mogelijk om allerlei andere weddenschappen af te sluiten, zoals wie de topscorer van het toernooi gaat worden, wat de uitslag per wedstrijd is en hoeveel kaarten een team gaat pakken. Kijk nu naar de pagina met sportweddenschappen bij TOTO om te ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn:de eindwinnaar, voorspel losse uitslagen of wed op doelpuntenmakers, kaarten en andere bijzondere gebeurtenissen tijdens wedstrijden.

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Georgië