TurkijeTurkijePoule F

Het is Turkije al vanaf 2002 niet meer gelukt om zich te kwalificeren voor een wereldkampioenschap. Op het EK voetbal zijn de Turken wel vaker van de partij. Zo deden ze mee aan de laatste twee eindrondes nadat ze in 2008 zelfs tot de halve finale kwamen, de beste prestatie ooit op een EK. In 2012 lukte het niet om de kwalificatie door te komen. Opvallend genoeg weet Turkije nu al dat ze ook in 2032 van de partij zullen zijn, omdat zij deze editie van het toernooi samen met Italië zullen gaan organiseren. Dit is niet de enige link tussen de Turken en Italianen, want ook de Turkse bondscoach Vincenzo Montella is een Italiaan.

Kwalificatie Turkije Europees Kampioenschap voetbal

Turkije speelde in groep D een uiterst sterke EK kwalificatie. Als groepswinnaar lieten zij het sterker geachte Kroatië achter zich. Ook Wales, Armenië en Letland waren niet tegen de talentvolle Turkse ploeg opgewassen. Van de acht wedstrijden werden er vijf gewonnen en twee gelijk gespeeld. Er werd slechts een keer verloren. Kwalificatie was op 15 oktober 2023 al een feit, waarmee Turkije als een van de eerste landen zeker was van de eindronde. Dit gebeurde na een 4-0 overwinning thuis tegen Letland.

EK-wedstrijden Turkije

Na de sterke kwalificatiereeks was Turkije terug te vinden in pot 2 tijdens de loting in Hamburg op 2 december 2023. Hierbij kwam het Turkse elftal in poule F terecht met Portugal, Tsjechië en play-offs winnaar Georgië. Geen makkelijke opgave worden, ondanks dat de vier beste nummers drie ook een ronde verder zullen gaan. Dit mag dan ook worden gezien als een van de sterkere groepen.

De eerste wedstrijd is op dinsdag 18 juni 2024 tegen Georgië. Daarna volgen beide vier dagen later Portugal en Tsjechië. De eerste twee groepswedstrijden zal Turkije afwerken in Dortmund en de laatste in Hamburg.

Dit is het speelschema van Turkije in Groep F van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Di. 18 juni 18.00

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024 Turkije

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Dortmund

Za. 22 juni 18.00

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024Turkije

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024 Portugal

Dortmund

Wo. 26 juni 21.00

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024Turkije

Hamburg

Wil je meer weten over de tegenstanders van Portugal in Poule F? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE F EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Tijdens de laatste twee Europees Kampioenschappen was Turkije weliswaar van de partij, maar werden ze telkens in de groepsfase uitgeschakeld. Op het laatste EK werd er drie keer verloren, van Italië, Wales en Zwitserland. In 2016 slaagde Turkije er wel in om de laatste groepswedstrijd van Tsjechië te winnen. Dit was echter niet genoeg omdat er eerder al van Spanje en Kroatië werd verloren. De laatste keer dat Turkije aan een WK meedeed was alweer in 2022. Op dit toernooi, dat georganiseerd werd door Japan en Zuid-Korea, wisten ze wel knap derde te worden. Dat lukte ook tijdens het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.

Selectie Turkije EK voetbal

De Turkse selectie bestaat uit een aantal veelbelovende jonge spelers. Bij veel Nederlandse voetbalfans is Enes Ünal ongetwijfeld nog bekend. De aanvaller speelt momenteel voor het Spaanse Getafe, maar was eerder actief bij FC Twente. Ook van Arda Güler wordt veel verwacht. Hij kreeg afgelopen seizoen zijn droomtransfer naar Real Madrid maar heeft in zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad veel last gehad van blessures. Andere bekende spelers zijn Çağlar Söyüncü van Atletico Madrid en het talent Kerem Aktürkoğlu. Hij speelt momenteel nog in eigen land voor Galatasaray.

BEKIJK SELECTIE TURKIJE

Wedden op Turkije tijdens het EK 2024?

Het zal voor Turkije niet makkelijk worden om de groepsfase te overleven. Met Portugal treft het een van de favorieten voor de eindzege en ook Tsjechië is een stugge tegenstander. Omdat ook de vier beste nummers drie van het EK in Duitsland deelname aan de volgende ronde kunnen afdwingen, liggen er toch kansen. Zo min mogelijk puntenverlies en een goed doelsaldo kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Je kunt bij TOTO wedden op alle wedstrijden van Turkije en de rest van het EK. Bovendien is het mogelijk om live weddenschappen af te sluiten, de score te voorspellen voor wedstrijden en in te zetten op hoever de Turken in het toernooi gaan komen. Bekijk daarom nu het sportsbook van TOTO en zet in voor de winst!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Turkije