BelgieBelgiëPoule E

België plaatste zich - naast gastland Duitsland - samen met Portugal en Frankrijk als eerste voor het EK voetbal van 2024. De Rode Duivels verloren geen wedstrijd in de EK-kwalificatie en gelden dan ook zeker als een kanshebber op het eindtoernooi in Duitsland. De veelbelovende generatie voetballers met onder andere Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen en Romelu Lukaku is op leeftijd geraakt, maar met een aantal nieuwe talenten die klaar staan is het Belgisch elftal nog altijd een ploeg om rekening mee te houden. De jonge Italiaanse coach Domenico Tedesco is op het EK 2024 de bondscoach. Hij volgde de Spanjaard Roberto Martinez in 2022 op nadat deze zes jaar aan het roer had gestaan bij de Belgen.

Kwalificatie België Europees Kampioenschap 2024

Een nagenoeg foutloze kwalificatiereeks dus voor België op weg naar het EK van 2024. In een poule met Oostenrijk, Zweden, Estland en Azerbeidzjan werden zes van de acht duels werden gewonnen, twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Zo kon het dat de Belgen al op 13 oktober na een 2-3 overwinning bij Oostenrijk op 13 oktober 2023 als een van de eerste landen zeker was van deelname aan het Europees kampioenschap in Duitsland. Achter België werden de Oostenrijkers tweede. Zij zijn komende zomer een van de tegenstanders van het Nederlands Elftal in de groepsfase. Zweden werd derde, Azerbeidzjan vierde en Estland vijfde en laatste. Opvallend was dat Estland zich wél plaatste voor de play-offs. Dat had alles te maken met de resultaten in de Nations League. Niet geheel verrassend werden de Esten kansloos uitgeschakeld in die play-offs.

EK-wedstrijden België

Als groepswinnaar kwam België in Pot 1 bij de loting terecht, samen met organisator Duitsland en andere groepswinnaars Spanje, Portugal, Frankrijk en Engeland. Uit Pot 2, de pot met de groepswinnaars die een mindere ranking dan die uit Pot 1 hadden, kreeg België de op papier zwakst mogelijk tegenstander: Roemenië. Ook uit de andere potten kregen onze zuiderburen bepaald niet de moeilijkste opponent. Met Slowakije en play-off winnaar Oekraïne mag Groep E van het EK 2024 gezien worden als de makkelijkste groep. We haasten ons daar opnieuw bij te zeggen dat dat op papier is. België opent het EK op 17 juni, als in Frankfurt Slowakije de eerste tegenstander is.

Dit is het speelschema van België in Groep E van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Ma. 17 juni 18.00

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Frankfurt

Za. 22 juni 21.00

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Keulen

Wo. 26 juni 18.00

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Stuttgart

Wil je meer weten over de tegenstanders van België in Poule E? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE E EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

België beschikte de afgelopen jaren over een zogenaamde gouden generatie. Tegen het einde van een periode waarin de Rode Duivels ver waren weggezakt - België miste tussen de WK's van 2002 en 2024 vijf grote toernooien op rij - werd langzaam duidelijk dat er een mooie toekomst aan de horizon lag. Een bijzonder talentvolle lichting deed zijn intrede in de Belgische nationale ploeg, met een kwartfinaleplaats op het WK van 2014 als eerste succes. Het absolute hoogtepunt van de gouden generatie was in 2018. België kon in de halve finale tegen de latere wereldkampioen Frankrijk de finale ruiken, maar verloor en moest na de gewonnen troostfinale uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Op de Europese kampioenschappen boekten de Belgische topvoetballers minder aansprekende successen. Op de EK's van 2016 en 2020 was de kwartfinale steeds het eindpunt.

Selectie Rode Duivels

De grootste blikvangers in de Belgische selectie zijn Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku. Beiden hebben al meerdere eindtoernooien meegemaakt en beschikken over veel ervaring op internationaal niveau. Normaal gesproken valt keeper Thibaut Courtois, door velen gezien als een van de beste keepers ter wereld en spelend voor Real Madrid, ook onder deze namen. Hij raakte dit seizoen zwaar geblesseerd en het is nog maar de vraag of hij op tijd fit zal zijn voor het toernooi. Daarnaast raakte de topkeeper in onmin met bondscoach Tedesco. Er zijn dit seizoen ook een aantal Belgische talenten die in positieve zin opvallen, zoals Jérémy Doku en Johan Bakayoko, die voor Manchester City en PSV spelen.

BEKIJK SELECTIE BELGIË

Wedden op België tijdens het EK 2024?

Hoewel België niet direct als een van de topfavorieten wordt beschouwd voor de eindzege op het EK 2024, staat het nog altijd vierde op de FIFA ranglijst. De enige twee Europese landenteams die hoger staan zijn Engeland en Frankrijk. Dat maakt het erg interessant om te wedden op België tijdens het EK 2024. Het is mogelijk om voor het toernooi in te zetten op hoever de Rode Duivels gaan komen. Natuurlijk kun je bij TOTO ook op de wedstrijden in de groep inzetten en wedden op scores, doelpuntenmakers en andere gebeurtenissen tijdens wedstrijden en het toernooi.

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> België