HongarijeHongarijePoule A

Nee, zo goed als halverwege de vorige eeuw is het nog lang niet, maar na decennia bivakkeren in de krochten van het internationale voetbal is Hongarije weer langzaam een voetballand om rekening mee te houden geworden. Ooit golden de Magische Magyaren als het beste team ter wereld, en won Hongarije zilver op het WK en brons op het EK, op het komende Europees kampioenschap in Duitsland zal de ploeg van Marco Rossi maar wat graag de volgende ronde bereiken. En in een poule met gastland Duitsland, Zwitserland en Schotland behoort dat zeker tot de mogelijkheden!

Kwalificatie Hongarije Europees Kampioenschap 2024

Met Servië, Bulgarije, Montenegro en Litouwen had Hongarije niet te klagen bij de loting voor de EK-kwalificatie. Wetende dat twee van de vijf landen zich zouden plaatsen voor het EK 2024 kon de vlag op voorhand al uit in Boedapest en omstreken. En toen in september vorig jaar na drie overwinningen en een gelijkspel ook op bezoek bij Servië werd gewonnen was het helemaal duidelijk: Hongarije zou zich gaan plaatsen voor het EK in Duitsland. Toch ging het nog bijna mis. In de voorlaatste wedstrijd stevenden de Hongaren af op een nederlaag in Bulgarije en dat zou betekent hebben dat in de laatste wedstrijd thuis tegen Montenegro de Montenegrijnen Hongarije nog van het EK-ticket af hadden kunnen houden. Diep in blessuretijd maakte een eigen doelpunt van Bulgarije een einde aan alle spanning en was plaatsing voor het EK 2024 een feit.

EK-wedstrijden Hongarije

Daardoor - en door de zege op Montenegro in de laatste wedstrijd - bleef Hongarije ongeslagen in de kwalificaties en werd het uiteraard groepswinnaar. Hongarije zat daardoor in Pot 2 bij de loting en liep het risico op een loodzware loting. Die bleef uit. Uit Pot 1 kwam Duitsland tevoorschijn, Schotland uit Pot 3 en Zwitserland uit Pot 4. De Hongaren openen het EK op zaterdag 15 juni in Keulen tegen Zwitserland. Daarna volgt het duel met Duitsland in Stuttgart en Schotland is in dezelfde MHPArena de laatste tegenstander.

Dit is het speelschema van Hongarije in Groep A van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 15.00

Vlag van Hongarije, deelnemer aan het EK 2024Hongarije

Vlag van Zwitserland, deelnemer aan het EK 2024Zwitserland

Keulen

Wo. 19 juni 18.00

Vlag van Duitsland, deelnemer aan het EK 2024Duitsland

Vlag van Hongarije, deelnemer aan het EK 2024Hongarije

Stuttgart

Zo. 23 juni 21.00

Vlag van Schotland, deelnemer aan het EK 2024Schotland

Vlag van Hongarije, deelnemer aan het EK 2024Hongarije

Stuttgart

Wil je meer weten over de tegenstanders van Hongarije in Poule A? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE A EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Na het WK van 1986 zakte Hongarije ver weg in een diep moeras. Drie decennia lang was de Olympisch kampioen van 1952 en verliezend WK-finalist van 1938 en 1954 een voetbaldwerg. In de kwalificatiepoules voor EK's en WK's werd Hongarije bijna dertig jaar lang haast standaard voorlaatste. Dat veranderde rond 2010. Hongarije kwam steeds dichter bij een eindtoernooi en profiteerde voor het EK van 2016 optimaal van de uitbreiding van het Europees kampioenschap. Hongarije plaatste zich voor de play-offs en via Noorwegen werd de eerste eindronde in dertig jaar bereikt. Op dat EK in Frankrijk verrasten de Hongaren vriend en vijand met een overwinning en twee gelijke spelen in de groepsfase, waaronder een 3-3 tegen de latere Europees kampioen Portugal. Als groepswinnaar ging Hongarije naar de achtste finales waarin België een maatje te groot bleek: 4-0. Nadat het WK van 2018 gewoon weer gemist werd herhaalde Hongarije het kunstje van vier jaar eerder. Via de play-offs werd het EK 2020 gehaald. Op het toernooi kwamen de Hongaren terecht in een horrorgroep. Met Engeland, Duitsland en Portugal als tegenstanders maakten Rossi en zijn mannen zich geen enkele illusies, maar een afgang werd het allerminst. Portugal kreeg de stugge Hongaren pas in de absolute slotfase op de knieën, Frankrijk en Duitsland slaagden daar helemaal niet in. Met twee gelijke spelen in de poule des doods kon Hongarije met opgeheven hoofd naar huis.

Selectie Hongarije

De selectie van Hongarije bestaat uit een aantal voetballers die blij clubs in eigen land actief zijn gecombineerd met spelers die in het buitenland hun brood verdienen. De bekendste naam is zonder twijfel die van Dominik Szoboszlai. Hij speelt tegenwoordig bij Liverpool FC en is de aanvoerder van het Hongaars elftal, hoewel hij pas 23 jaar oud is. Met Milos Kerkez heeft Hongarije de beschikking over nog een zeer getalenteerde speler, en een in Nederland natuurlijk bekende naam. De linksback speelde in het seizoen 2022/23 bij AZ, waarna hij verkaste naar AFC Bournemouth. Andere spelers die op het allerhoogste niveau spelen zijn onder andere Willi Orban (RB Leipzig) en Roland Sallai (SC Freiburg).

BEKIJK SELECTIE HONGARIJE

Wedden op Hongarije tijdens het EK 2024?

Het is geen uitgemaakte zaak dat Hongarije de groepsfase zal gaan overleven, maar andere groepen zijn op papier een stuk sterker. Tegen Schotland en Zwitserland maakt Hongarije in ieder geval een reële kans. Dat het spannend gaat worden is een ding dat zeker is! Met TOTO maak je het nog spannender. Zet in op alle wedstrijden van Hongarije tijdens het EK 2024, en natuurlijk op die van alle andere landen. Zet in scores, topscorers, doelpuntenmakers, verrassingen, poule-eindstanden en veel meer!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Hongarije