ZwitserlandZwitserlandPoule A

De Zwitserse nationale ploeg is in het bezit van een bijzondere statistiek. Welke dat is, dat vertellen we je straks. Wel kunnen we je alvast verklappen dat het te maken heeft met het feit dat Zwitserland alweer voor het zesde grote toernooi op rij van de partij is. In een groep met gastland Duitsland, Schotland en Hongarije liggen er volop kansen voor de ploeg van Murat Yakin!

Kwalificatie Zwitserland Europees Kampioenschap 2024

In een poule met Roemenië, Wit-Rusland, Israël, Kosovo en Andorra mocht kwalificatie voor Zwitserland natuurlijk niet in de problemen komen. En ondanks dat de resultaten tegenvielen kwam dat het ook eigenlijk niet. Nadat ruim van Wit-Rusland en Israël was gewonnen kwam er zand in de Zwitserse motor. Van de negen resterende duels werd alleen twee keer van Andorra gewonnen. Vijf keer was er een gelijkspel, de laatste wedstrijd tegen Roemenië ging verloren. Die wedstrijd ging enkel nog om de groepswinst. De magere resultaten ten spijt kwalificeerde Zwitserland zich namelijk al in de voorlaatste wedstrijd door een 1-1 gelijkspel tegen Kosovo voor het EK.

EK-wedstrijden Zwitserland

Geen groots optreden dus voor de Zwitsers in de kwalificatiereeks, maar gewoon weer een ticket voor een eindtoernooi. Zwitserland trapt het EK 2024 op zaterdag 15 juni in Keulen af tegen Hongarije. In datzelfde Keulen volgt het treffen met Schotland waarna in Frankfurt de confrontatie met Duitsland wacht.

Dit is het speelschema van Zwitserland in Groep A van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 15.00

Vlag van Hongarije, deelnemer aan het EK 2024Hongarije

Vlag van Zwitserland, deelnemer aan het EK 2024Zwitserland

Keulen

Wo. 19 juni 21.00

Vlag van Schotland, deelnemer aan het EK 2024Schotland

Vlag van Zwitserland, deelnemer aan het EK 2024Zwitserland

Keulen

Zo. 23 juni 21.00

Vlag van Zwitserland, deelnemer aan het EK 2024Zwitserland

Vlag van Duitsland, deelnemer aan het EK 2024Duitsland

Frankfurt

Wil je meer weten over de tegenstanders van Zwitserland in Poule A? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE A EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Wat nou die bijzondere statistiek is? Niet alleen was Zwitserland op de laatste zes grote toernooien van de partij, ook overleefden de Zwitsers op al die zes toernooien de groepsfase. Dat het bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat alleen Frankrijk dezelfde cijfers kan overleggen. Geen enkel ander land was van het WK van 2014 tot en met het WK van 2022 altijd van de partij in de knock-outfase van een EK of WK. Maar in tegenstelling tot de Fransen bleef het bij Zwitserland vaak maar bij één extra ronde. Alleen op het vorige EK haalden de Zwitsers de kwartfinale, nadat in de achtste finales na strafschoppen werd gewonnen van... Frankrijk. De kwartfinale tegen Spanje mondde opnieuw uit in een penaltyserie, en dit keer greep Zwitserland aan het kortste eind. Op het WK van 2022 werden de Zwitsers met 6-1 afgeschoten door Portugal in de achtste finales. Dat kwam mede door een griepgolf die de selectie van trainer Yakin teisterde.

Selectie Zwitserland

Voor komende zomer heeft Yakin opnieuw de beschikking over een meer dan degelijke Zwitserse selectie. Op doel staat de ervaren Yann Sommer van Internazionale. Met onder andere Manuel Akanji (Manchester City), Fabian Schär (Newcastle United), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Dennis Zakaria (AS Monaco) en Noah Okafor (AC Milan) spelen ook verschillende andere Zwitsers bij internationale topclubs. Dat geldt niet meer voor Xerdan Shaqiri. De sterspeler speelt inmiddels in Amerika bij Chicago Fire. Tegenvaller voor Yakin is dat Schär en Zakaria door blessures onzeker zijn voor het EK.

BEKIJK SELECTIE ZWITSERLAND

Wedden op Zwitserland tijdens het EK 2024?

De kwalificatiereeks mocht dan behoorlijk tegenvallen, met deze selectie moet Zwitserland eigenlijk wel de reeks van overleefde groepsfases verlengen. Met Hongarije en Schotland als concurrenten voor plek twee achter Duitsland mag van de Zwitsers wel iets worden verwacht. We weten in ieder geval dat het spannend gaat worden in Poule A. Met TOTO maak je het EK nog spannender. Zet in op alle wedstrijden van Zwitserland tijdens het EK 2024, en natuurlijk op die van alle andere landen. Zet in scores, topscorers, doelpuntenmakers, verrassingen, poule-eindstanden en veel meer!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Zwitserland