SchotlandSchotlandPoule A

De Tartan Army mag eindelijk weer eens op reis! Schotland is er net als drie jaar geleden weer eens bij op een Europees kampioenschap. Op het vorige EK speelden de Schotten twee duels in Glasgow en vanwege de coronaregels mochten maar weinig Schotse supporters bij de wedstrijd tegen Engeland in Londen zijn. Voor het toernooi in Duitsland van komende zomer zijn er geen restricties meer en dus mogen we rekenen op een Schotse invasie in München, Keulen en Stuttgart!

Kwalificatie Schotland Europees Kampioenschap 2024

In de tweede wedstrijd van de kwalificatiereeks zorgde Schotland voor een enorme stunt door Spanje op het eigen Hampden Park met 2-0 te verslaan. Het betekende samen met de overwinning op Cyprus een kickstart voor de Schotten, die in de twee volgende duels verzilverd werd. In Oslo werd van Noorwegen gewonnen en nadat ook Georgië werd verslagen lonkte het EK 2024 nadrukkelijk. Daar veranderde een nederlaag in Spanje weinig aan. Omdat de Spanjaarden drie dagen later ook van Noorwegen wonnen was kwalificatie voor Schotland met nog twee wedstrijden te gaan al een feit. Een ongekende weelde voor de Schotten, die zelden zo'n eenvoudige kwalificatiecyclus hadden meegemaakt.

EK-wedstrijden Schotland

De loting koppelde Schotland aan gastland Duitsland en dat niet alleen; de ploeg van Steve Clarke is op vrijdag 14 juni in München de tegenstander van de Duitsers in de openingswedstrijd. Met Zwitserland en Hongarije als andere tegenstanders liggen er zeker kansen voor de Schotten op een plek in de knock-outfase. De Zwitsers zijn in Keulen de tweede tegenstander en de groepsfase wordt in Stuttgart afgesloten tegen Hongarije.

Dit is het speelschema van Schotland in Groep A van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Vr. 14 juni 21.00

Vlag van Duitsland, deelnemer aan het EK 2024Duitsland

Vlag van Schotland, deelnemer aan het EK 2024Schotland

München

Wo. 19 juni 21.00

Vlag van Schotland, deelnemer aan het EK 2024Schotland

Vlag van Zwitserland, deelnemer aan het EK 2024Zwitserland

Keulen

Zo. 23 juni 21.00

Vlag van Schotland, deelnemer aan het EK 2024Schotland

Vlag van Hongarije, deelnemer aan het EK 2024Hongarije

Stuttgart

Wil je meer weten over de tegenstanders van Schotland in Poule A? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE A EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Het overleven van de groepsfase zou een unicum zijn voor de Schotten. Nooit eerder werd de volgende ronde op een groot toernooi bereikt. Een bijzondere statistiek, in de wetenschap dat ze present was op acht WK's en drie EK's. In de jaren '90 was Schotland een vaste klant op eindtoernooien. Alleen het WK van 1994 werd gemist. In die jaren verkregen voornamelijk de Schotse fans faam, vanwege hun massale uittochten, onvoorwaardelijke steun en vriendelijke karakter. De Tartan Army, vernoemd naar de Schotse ruit, verwierf een cultstatus nadat Schotland er sinds het WK van 1998 nimmer meer in slaagde een groot toernooi te bereiken. Tot vier jaar geleden. Na een zinderende play-off finale tegen Servië won Schotland na strafschoppen en mocht het eindelijk weer naar een groot toernooi. Dat uitgestelde EK van 2020 liep uit op een teleurstelling. Als mede-organiserend land speelde Schotland twee wedstrijden op het eigen Hampden Park. Van Tsjechië en Kroatië werd verloren. Dat Engeland op Wembley op 0-0 werd gehouden was niet meer dan een doekje voor het bloeden. Voor de Schotse ploeg zelf, maar ook voor de Tartan Army, die door de coronarestricties maar in kleine getale aanwezig kon zijn.

Selectie Schotland

Het zal de uittocht komende zomer alleen maar groter maken. In Duitsland gaat Schotland proberen dan eindelijk de groepsfase te overleven. En waarom niet. De kwalificatiereeks was indrukwekkend en in de selectie van Clarke komen we meer dan ooit spelers tegen die bij grote clubs spelen. Wat te denken van captain Andrew Robertson en middenvelder Scott McTominay, die bij Liverpool en Manchester United spelen. En ook Billy Gilmour (Brighton & Hove Albion), Lewis Ferguson (Bologna), John McGinn (Aston Villa) en Kian Tierney (Real Sociedad) zijn bekende namen uit het internationale voetbal.

BEKIJK SELECTIE SCHOTLAND

Wedden op Schotland tijdens het EK 2024?

In de oefenwedstrijd tegen Oranje in de Johan Cruijff ArenA maakten de Schotten ondanks een ruime zege een uitstekende indruk. Of ze ook echt aanspraak gaan maken op een plek in de volgende ronde vinden we lastig te zeggen, dat er een reële kans is met Zwitserland en Hongarije als tegenstanders, dat is zeker. En dat het spannend gaat worden ook! Met TOTO maak je het EK nog spannender. Zet in op alle wedstrijden van Hongarije tijdens het EK 2024, en natuurlijk op die van alle andere landen. Zet in scores, topscorers, doelpuntenmakers, verrassingen, poule-eindstanden en veel meer!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Schotland