RoemenieRoemeniëPoule E

Veel mensen in Roemenië zijn gek van voetbal en staan vierkant achter de nationale ploeg. Zij hebben het als supporters niet altijd makkelijk. Nog nooit won Roemenië een eindtoernooi en het komt ook regelmatig voor dat ze er helemaal niet bij zijn. Zo was de laatste keer dat de Tricolorii, zoals de bijnaam van de nationale ploeg luidt, erbij was op een WK alweer in 1998. Op het EK doet Roemenië een stuk vaker mee, al slaan ze de laatste jaren steeds een editie over. In 2000, 2008 en 2016 waren de Roemenen erbij en nu in 2024 dus weer. De bondscoach van de nationale Roemeense ploeg is Edward Iordănescu. Hij kreeg het voor elkaar om zijn team redelijk eenvoudig naar het eindtoernooi te loodsen. Bij de loting voor het eindtoernooi is Roemenië inmiddels gekoppeld aan België, Slowakije en play-off winnaar Oekraïne.

Kwalificatie Roemenië Europees Kampioenschap 2024

Met de loting voor de kwalificatie van het EK 2024 had Roemenië enigszins geluk. Het werd niet aan een heel sterk land gekoppeld en op papier was de beste tegenstander Zwitserland. Dat de Roemenen zes keer wonnen en vier keer gelijkspeelden zonder te verliezen maakt dit niet minder knap. Als groepswinnaar kwalificeerden zij zich dan ook voor dit EK. Dit gebeurde op 18 november 2023, nadat er uit van Israël werd gewonnen met 1-2, ondanks een late rode kaart van Valentin Mihăilă.

EK-wedstrijden Roemenië

Na de sterke kwalificatie kwam Roemenië bij de loting voor het eindtoernooi in pot 2 terecht. In Hamburg werden ze voor hun drie wedstrijden in poule E gekoppeld aan België, Slowakije en Oekraïne, dat zich via de play-offs plaatste. De eerste wedstrijd zal worden afgewerkt in München tegen Oekraïne, op maandag 17 juni 2024. Vijf dagen later volgt in Keulen de wedstrijd tegen België en vier dagen daarna in Frankfurt de wedstrijd tegen Slowakije.

Dit is het speelschema van Roemenië in Groep E van het EK 2024:

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Ma. 17 juni 15.00

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

München

Za. 22 juni 21.00

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Keulen

Wo. 26 juni 18.00

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Frankfurt

Wil je meer weten over de tegenstanders van België in Poule E? Klik dan hieronder.

BEKIJK POULE E EK 2024

Laatste prestaties op eindtoernooien

Op het EK van 2000 in Nederland en België wist Roemenië voor het laatst verder te komen dan de groepsfase. In een loodzware poule met Duitsland, Engeland en Portugal kregen zij het voor elkaar om knap als tweede te eindigen. Het lukte daarna niet om in de kwartfinale Italië te verschalken, want er werd met 2-0 verloren.

De laatste keer dat Roemenië meedeed aan een EK was in 2016 in Frankrijk. In een groep met dit gastland en de latere finalist, Zwitserland en Albanië eindigde de Roemeense ploeg als laatste. Voor een laatste WK deelname moeten we zelfs terug naar de vorige eeuw. Dit was in 1998 en ook dit toernooi werd in Frankrijk georganiseerd. Er werd toen voor sensatie gezorgd door Engeland te verslaan in de groepsfase. Ook tegen Colombia werd gewonnen en een gelijkspel tegen Tunesië was daarna ruim genoeg om verder te gaan. In de achtste finale ging het vervolgens fout tegen Kroatië, dat met 0-1 won.

Selectie Roemenie

De Roemeense selectie heeft weinig echte sterspelers maar wel een aantal voetballers die in sterke competities actief zijn, zoals de Italiaanse Serie A en La Liga in Spanje. Nicolae Stanciu is met zijn 30 jaar een van de meer ervaren spelers en de aanvoerder van het elftal. Hij speelt momenteel bij Damac FC in Saudi-Arabië. Met Radu Drăgușin heeft het een talentvolle verdediger in huis, die begin 2024 voor 25 miljoen euro door Tottenham Hotspur FC werd overgenomen van Genoa CFC. Een andere in Nederland bekende naam is die van Răzvan Marin. De middenvelder speelt na een mislukt avontuur bij Ajax tegenwoordig voor Empoli FC in Italië. De onderstaande link zal je naar de pagina leiden met alle ins en outs over het Roemeense team.

BEKIJK SELECTIE ROEMENIË

Wedden op Roemenie tijdens het EK 2024?

Roemenië behoort niet tot de ploegen waar heel veel van verwacht wordt tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland. Toch biedt de loting wel mogelijkheden. België is de grote favoriet in deze poule, maar de andere drie landen zullen aan elkaar gewaagd zijn. Omdat de vier beste nummers drie ook een ronde verder gaan, kan Roemenië daarom zomaar eens gaan stunten. Wil je niets missen van het EK en het kijken nog spannender maken? Bij TOTO kun je kiezen uit talloze EK weddenschappen, waaronder alle wedstrijden in de groep van Roemenië. Je kunt ook de correcte score voorspellen, net als de ruststand en doelpuntenmakers, met nog vele andere opties.

Wedden op de prestaties van de Roemenen tijdens Euro 2024 in Duitsland? Bekijk alle mogelijke weddenschappen bij TOTO en zet in om te scoren dit EK!

Zet in en win

Home -> voetbal -> EK 2024 -> Deelnemers -> Roemenië