Bondscoaches EK 2024

Als bondscoach naar een groot voetbaltoernooi, het is misschien wel de droom van iedere beginnende trainer. Het liefst natuurlijk met je eigen land, maar het kan natuurlijk ook als bondscoach van een ander land. De EK-titel uiteindelijk winnen is maar voor weinig trainers weggelegd. Niet zo gek natuurlijk bij een toernooi dat maar één keer in de vier jaar wordt gehouden, maar tijdens zo'n toernooi moet ook nog eens alles kloppen. Op deze pagina een overzicht van alle bondscoaches die op het EK 2024 om de Europese titel gaan strijden. Wie voegt zich in het rijtje Vincente Del Bosque, Fernando Santos en Roberto Mancini?

Alle EK 2024 coaches

Land

Bondscoach

Duitsland

Julian Nagelsmann

Schotland

Steve Clarke

Zwitserland

Murat Yakin

Hongarije

Marco Rossi

Spanje

Luis de la Fuente

Kroatië

Zlatko Dalić

Italië

Luciano Spalletti

Albanië

Sylvinho

Engeland

Gareth Southgate

Denemarken

Kasper Hjulmand

Servië

Dragan Stojković

Slovenië

Matjaž Kek

Nederland

Ronald Koeman

Frankrijk

Didier Deschamps

Oostenrijk

Ralf Rangnick

Polen

Michal Probierz

België

Domenico Tedesco

Roemenië

Edward Iordănescu

Slowakije

Francesco Calzona

Oekraïne

Sergiy Rebrov

Portugal

Roberto Martinez

Turkije

Vincenzo Montella

Tsjechië

Ivan Hasek

Georgië

Willy Sagnol

Landen met een buitenlandse bondscoach

Van alle deelnemende teams die een EK-winnaar moeten gaan voortbrengen, hebben de meeste een trainer uit eigen land. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en die vinden we onder andere bij outsiders voor de titel!

Roberto Martinez (Portugal)

De Spanjaard Roberto Martinez was van 2016 tot 2022 de coach van België. Zijn start was indrukwekkend, met het behalen van de derde plaats op het WK 2018 in Rusland. In de halve finale was Frankrijk te sterk, waarna Engeland wel werd verslagen in de wedstrijd om het brons. Daarna volgde een perfecte kwalificatie voor het EK 2020. Nadat alles tot de achtste finale goed ging, verloren de Belgen enigszins teleurstellend van Italië. Zijn laatste wedstrijd voor België was tegen Kroatië op het WK van 2022, waar de Belgen werden uitgeschakeld in de groepsfase. Hierna werd Martinez aangesteld als de eindverantwoordelijke bij Portugal.

Domenico Tedesco (België)

Na het ontslag van Martinez heeft België wederom voor een buitenlandse coach gekozen met Domenico Tedesco. Deze Italiaan met Duitse roots heeft veel ervaring in het Duitse clubvoetbal, waar hij werkte bij ploegen als Schalke 04 en RB Leipzig. Hij is slechts 38 jaar oud, waarmee alleen Julian Nagelsmann van Duitsland jonger is als bondscoach tijdens dit toernooi.

Ralf Rangnick (Oostenrijk)

Ralf Rangnick is een Duitse trainer die het met Oostenrijk onder andere tegen Nederland zal opnemen in een duel in de groepsfase. In een groep met onder andere België en Zweden wisten de Oostenrijkers ruim als tweede te eindigen en daardoor de play-offs eenvoudig te ontlopen. Rangnick is een van de meest ervaren trainers op het toernooi. Zijn laatste klus was niet de minste, want als interim-trainer stond Rangnick bijna een jaar aan het roer bij Manchester United.

De Nederlandse bondscoach

Hoewel Ronald Koeman als speler van het Nederlands elftal het EK in 1988 won en in 1992 in de halve finale stond, maakte hij als trainer nog nooit een eindtoernooi mee. Hij kwalificeerde zich met Oranje voor het EK 2020, maar was niet actief tijdens de eindronde, omdat hij voor het toernooi besloot om als trainer een contract bij FC Barcelona te tekenen. Dit keer zal de ervaren coach er zeker wel bij zijn.

Gastland Duitsland kiest voor nieuwe trainer

Gastland Duitsland stelde met Julian Nagelsmann recentelijk nog een nieuwe trainer aan, nadat deze bij zijn club Bayern München op non-actief werd gezet. Dit was opvallend, aangezien de Zuid-Duitse ploeg op dat moment nog actief was in de kwartfinales van de Champions League na het uitschakelen van PSG in de achtste finales. Ondanks dat er lang geruchten waren over een buitenlandse coach, zal er toch een Duitser bij Die Mannschaft op de bank zitten tijdens de openingswedstrijd, die ook nog eens in München zal worden gespeeld.

Trainers die het EK als speler wonnen

Voor Ronald Koeman en Didier Dechamps kan het een heel bijzonder toernooi worden. Beide bondscoaches wonnen het EK als speler en kunnen komende zomer voor een zeldzame dubbel zorgen. In de rijke historie van het Europees kampioenschap voetbal slaagde er namelijk maar één man in het toernooi zowel als speler als trainer te winnen. Dat was Berti Vogts. In 1972 maakte de Duitser deel uit van de selectie die het EK in België won, al speelde hij geen minuut, en in 1996 won hij als trainer van Die Mannschaft het toernooi in Engeland. Deschamps was in 2016 al eens dicht bij de Europese titel als trainer. In eigen land verloor Frankrijk toen de finale van Portugal.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Bondscoaches